När tekniken går över styr finns det ändå plats för en kopp kaffe

Kvalitet är ett begrepp med många olika nyanser. Teknikens utveckling går allt snabbare och man säger att det skall bli enklare. När min snart 75-årige far fräser och grymtar över allt som inte fungerar och med hans underfundiga humor kartlägger hur det är att inte förstå allt hamnar man själv i en värld där båda har rätt. Varför skall allt vara på utrikiska eller om det nu är så bra med dagens mobiler att man tar bort det fasta telenätet, hur kan det då vara så att han inte kan få mobiltäckning. Eller när bredbandet som styr allt från tv, dator, telefon lägger av och Telias support svarar att då får du gå in på www… och felanmälan. Ja, det var ju just det han skulle felanmäla. Det var bättre förr 🙂 då vi gick fram till tv:n och höjde volymen, sändningen var svartvit och ryssarna vann alla hockeymatcher.

Idag tillbringade jag kvällen med min gamle kompis och kollega Kuno. Det börjar med som för så många andra med sämre syn och tv:n måste bli större. Dom kallar apparaterna för Smart-tv och det ena bolaget efter det andra kommer med det ena efter det andra lukrativa erbjudande. Till slut stod han där med ett antal olika abonnemang och 17 kartonger med tv-boxar, routrar, telefoniadaptrar mm. Ja, han fick in fiber också. Viasat skickade ut nya paraboler och apparater och sa att det var billigare via dom än att ta tv:n och Viasat via Telia.

Mycket riktigt, inte bryr sig man om dessa överflödiga kartonger med innehåll made in China eller Taiwan, vill de ens ha tillbaka dem. Dessutom så avtar hörseln med åldern och man måste ha bio-ljud inkopplat för att höra bra. Nätverket når naturligtvis inte till andra våningen och man behöver en extender. Ja, tv:n har ju fungerat och på något sätt hade han ändå lyckats få igång vissa funktioner på såväl tv som viasats parabolmottagare, dock utan koppling till Internet. Så under några få timmar fikade vi, smaskade på en semla och tittade lite på Champions leugue. Många skratt och gamla historier.

När vi sen summerar vad vi gjort så blev det en lång lista… trådlöst nätverk på övervåningen via en extender i eluttaget, internetuppkoppling till Viasat-boxen så att han nu kan få in tv-tablån och play-funktioner, Apple-tv hade vi installerat tidigare men glömskan om hur han kunde visa bilder från iPhonen var borta. Ja, men vi fick in Internet till Smart-tv:n också och testat så larmet fungerade. Ja, listan kan göras mycket längre!

Summan av kardemumman är dock att koppla samman allt är inte det lättaste. Ingen talar om att den gamla dosan från Telia skulle bort, utan de skickade nya fast han inte skulle ha, Viasat skickade nya prylar att koppla in, som såg ut precis som de gamla. Tv:n levererades utan manual, den finns ju säkert på nätet :-). Vem finner modellnumret i en uppsjö av beteckningar. När vi var klara så blev det förutom de apparater som fanns kvar i kartonger en Telia-gateway och två Viasat-routrar mindre. Samt en massa sladdar, kablar och adaptrar. Ojdå, behövs inte detta?

Rester av det bortkopplade 


Att chansa på att stoppa i en ethernetkabel i ett tomt jack av tjugo i fyra olika boxer är väl kanske inte så stor chans till ett lyckat resultat. Men frid och fröjd när jag lämnade bygget fungerade det och vi hade ett antal överblivna apparater som nu inte behövde stå och dra ström. Vem ansvarar för att det som sägs skall vara så enkelt verkligen blir enkelt. Kan vi vara tydliga nog eller är det bara köpmännens drivkraft på att sälja apparater som är viktigt, apparater som uppenbarligen inte har något större värde.

Ni som nu orkat läsa allt ovan kan bortse från det, för det var inte det som var viktigt. Kvalitet skulle det handla om och det var egentligen vad kvällen handlade om, ytterligare en kväll med en go vän och tid för samtal, skratt och tid tillsammans. Kvalitetstid! På något sätt blir det vår inställning som blir avgörande och inte det faktum att teknik krånglar. Vi hade kul och jag ser fram mot nästa gång det strular. Då blir det kanske ännu en semla och lite ljug!

Var rädda om varandra

Annonser

Om Stefan Thorvaldsson

IKT-pedagog och IT-samordnare i Halmstad kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s