Synas men inte se, höras men inte lyssna

Dags att reflektera lite och lite konstigt känns det att reflektera över ett ämne som rubriken. Har haft en fantastisk helg med samtal om det mesta, ett givande och ett tagande, ett lyssnande och ett intresse för det som någon annan säger, som någon annan står för. Det är för mig respekt och en viktig del i att få något att gå framåt, att respektera och att värdera utan att döma och ha fördomar. Den här helgen vägde upp mycket av det som annars präglat senare tid.

Hur vi bemöter andra och hur tror vi andra uppfattar oss är något som vi alla behöver reflektera över. När vi för fram våran talan är vi då villiga till att lyssna på vad andra säger eller är vi redan instängde i det faktum att vi mobiliserat ett eget svar. Tydlighet är ett annat fenomen som missbrukas då vi inte lyssnar till vad andra säger eller gör. Om det vi säger och gör är så starkt måste vi också försöka lyssna till vad den andra parten säger, än värre blir det egentligen om vi ignorerar, förtränger eller glömmer bort att ta in det som sas. Att vi värderar, utvärderar och reflekterar över det som sas vid en diskussion, instruktion eller samtal är av största betydelse för ett framtida samarbete eller relation. Bortse inte från det faktum att även de starkare, de som syns och hörs bör bejaka detta.

dsc_5510

”SE TILL ATT BÄNKEN ÄR TILL FÖR MER ÄN DIG”

Sociala medier i all ära, jag älskar dem… för jag ser dem som något positivt, ett ställe där man kan sprida och ta emot positiva effekter av det som sker i det vardagliga livet. Det finns naturligtvis en baksida också och den blir allt tydligare då man möter människor på nätet som är mer intresserade av att höra sin egna röst, sin åsikt och sina tankar som de rätta. Människor som hellre kritiserar och nedvärderar istället för att se till fakta, förmedla sin egna vision och vända saker till något positivt. Att man utan bakgrund till andras arbete, bara nonchalerar det faktum att det kanske finns andra tankar. Det är både ytligt och förkastligt att sätta sig själv på någon slags pedistal som allvetare och rättskipare i vad som är rätt eller riktigt. Att förlöjliga utan substans är likt vuxenmobbing en brist på egen tillfredställelse och tro på det man själv gör. Att det finns människor där ute, högutbildade och med fina titlar, som inte vet bättre gör mig förkrossad. Att istället föra en dialog och lyssna till vad andra har att säga vore en bättre väg att gå i en egen utveckling. I alla möten med andra människor lär vi oss något om oss själva, om vi bara vågar öppna öronen och lyssna istället för att vara måna om att vår egna röst skall höras.

dsc_5522

”KUNSKAP HAR OLIKA FÖRGRENINGAR”

Nätet borde i alla lägen vara något positivt och visst skall man kunna diskutera och argumentera, men när det övergår i raljering och försök till att förnedra då anser jag att man är fel ute. Att prioritera och lägga negativ energi på andra istället för att själv försöka förmedla ett budskap, dela med sig av sina tankar, idéer och arbete, att öppna dörrarna för andra att ta del, är inte den vägen vi borde ta. Speciellt inte inom skolans värld.

dsc_5526

”ÖPPNA DÖRREN FÖR ANDRA”

Det finns tillräckligt med tokiga tankar på nätet när det gäller politik, religion och andra heta ämnen där det är så lätt att haka på eller att kritisera. Positiv energi skapas på annat sätt! Visst nätet idag är en maktfaktor, precis som olika relationer i grupper, arbetslag, kompisgäng kan vara. Den kan dock vara lätt att missbruka.

dsc_4373
Innan vi går in i samtal, diskussioner kan det vara bra att lyssna och reflektera över det som sägs. Visa att ni bryr er om andras röst och åsikter, vi behöver inte tycka samma, åsikterna kan gå isär. Dock är det viktigt att vi respekterar varandra och ibland kanske tar ett djupt andetag och låter andra komma till tals, trots allt så lär vi nog mer av andra än av oss själva. Så försök att se och försök att lyssna, då kommer du också att höras och ses på ett helt annat sätt.

”Framgångsrika människor vill att andra skall lyckas, framgångsrika vill att andra skall misslyckas. Framgångsrika lär sig kontinuerligt nya saker, motsatsen tror att de redan vet allt. Vem tar ansvar för andras misslyckande och vilka skyller deras egna misslyckande på andra?  – Hur gör du?”

dsc_5520

”VISA ATT DU BRYR DIG”

Men som sagt, helgen var fantastisk med ömsesidig respekt och ett givande och tagande. Samtal och dialoger som föder positiv energi, något som föder det som vi mår bäst av ha, Lycka! Det får mig också att åter tänka på vad som är viktigt 🙂

 

 

 

 

Annonser

Om Stefan Thorvaldsson

IKT-pedagog och IT-samordnare i Halmstad kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s