Engagemang är ett litet frö

Hela tiden berörs vi av saker i vårt samhälle som påverkar oss mer eller mindre. Vissa saker skapar större opinion än andra, vissa ytligare och mer oförargliga än andra. På något sätt så livnärs dessa opinioner av olika slags engagemang. Jag ser engagemang som något positivt, något som kan förändra. Att låta det frö som såtts gro och växa kan till slut skapa förändring och kanske förbättring.

Det ytliga engagemanget är kanske det som märks först, det som lättast upptäcks mm. Förra helgen var det melodifestival och det engagerar många människor och diskussionen om rätt låt vann engagerar redan innan finalen. Givetvis vann fel låt, och media rider och spär på denna våg och folket får något att diskutera.

Lite starkare engagemang finns runt oss i debatter, ställningstagande och åsikter. Tyvärr missar jag dagens föreläsning med Clara Henry här i Halmstad, en ung tjej från Göteborg som är känd för sitt engagemang i vissa frågor, men också en av dagens största aktörer på Youtube. Att våga ta ställning och engagera sig för sin sak och att också finna olika vägar för detta är att låta det lilla fröet gro till något större.


Clara Henry – Halmstad stadsbibliotek 15 mars 2015
https://www.facebook.com/events/1648075025455453/


 

 

På arbetsplatsen möts man av utställningar och bildspel från våra jämställdhetsutvecklare. En utställning om starka kvinnor som försökt, som kämpat för sin rätt och de svårigheter de möter. Bakom varje kamp finns det ett engagemang som till stånd på grund av en åsikt, en tanke eller en känsla. Det är vår rättighet att engagera oss och tro på saker vilket gör det beklämmande att man skall behöva fly, vara rädd eller fråntas den rättigheten.

 

Om vi skulle se det ur en annan vy, det som står oss närmast. Engagemanget för sina barn och nära och kära. Tror vi alla lever för detta och om någon skulle ta detta engagemang ifrån oss skulle vi säkert reagera. Här växer ofta det lilla fröet till en storslagen planta utan urskiljning på rätt och fel, hat och kärlek eller ja och nej. Engagemanget är en kärlekshandling till att tro på något, till att göra något bättre, till att förändra och ofta är detta inte fråga om egenvinning utan något man gör för någon eller några andra.

Istället för Clara Henry blir det en kväll på jobbet tillsammans med kanske den mest engagerade yrkeskåren, våra pedagoger. Kommer att prata om varför vi måste använda IKT i undervisningen och vet att detta är ett ämne som engagerar så många på olika sätt. Därefter blir det lite workshop där man prövar på olika digitala redskap och jag vet redan att engagemanget kommer att vara stort och den härliga känslan kommer att infinna sig.

På något är det där vi hamnar om vi visar engagemang, om vi brinner för något, om vi tycker om något eller någon. Vi vill att det skall fungera och kämpar för lycka. Det handlar inte om hårda värden eller pengar, det handlar om mjuka värden och rättigheter. det handlar om kärlek. Engagemang och tålamod visar att vi kan älska någon eller något genom att också uppskatta oss själva och tro på det vi gör.

Ibland är livet och känslorna som en berg och dalbana, men visst är det också så att plötsligt händer det.. ja ja, likt en trisslott :-), det fungerar och tack vara det lilla frö som fanns, det lilla hopp som fanns, den tro som fanns och det engagemang vilket är vårt sätt att visa att vi bryr oss så finner vi kärlek och omtanke. Tack livet!

 

 

 

Om Stefan Thorvaldsson

IKT-pedagog och IT-samordnare i Halmstad kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s