BETT – inspiration och framtidsvision

Att besöka BETT innebär så mycket mer än att bara besöka en mässa. Vill dock poängtera att förberedelser och syfte med besöket kommer att påverka resultatet. För meningen är att det skall generera något för verksamheten där hemma. Den stora vinsten är det nätverkande som bedrivs och alla kontakter som knyts. Vad får ca: 8000 skandinaver att BEsöka BETT-mässan varje år? Detta innebär att denna samlingsplats ger möjligheter att nätverka över gränserna på ett sätt som inte är möjligt någon annanstans i samband med utbildning och IKT i Europa. Varje år har man träffat nya personer, mer eller mindre intressanta ur olika synvinklar.

Konceptet med skolbesök ger dagarna en bredare grund för besöket. Reflektionerna från de mer eller mindre uppstyrda skolbesöken är ändå att den innovationsrike svenske eleven ändå går i en riktigt bra skola som kommer att bli bättre. Besöken är oftast tillrättalagda och man pratar gärna inte om de kostnader, urval och resultatstyrning som råder. Brittiska regeringen sponsrade skolverksamheten i England med en skrivtavla i varje klassrum för 3 år sedan. Vart har det tagit dom idag? Reflektionsgrundande är i allafall besöken. I år besökte vi Elm Park Primary School och Kents College i Canterbury.

Under veckan runt BETT i London kantas hotellen av föreläsningar och nätverksträffar, evanemang och möten mellan pedagoger, rektorer, skolchefer, företag, föreläsare och andra intresserade skolpersoner. För vår del hade vi en föreläsningsserie på fredagen med TÄNK OM, Joakim Jardenberg (Ny Internetchef i Helsingborg) och Troed Troedsson (Paradigmmäklarna) vilket var både tänkvärt och underhållande. Nätverkandet resulterade också i att kontakter besökte oss under denna dag och att vi besökte kontakter på Cumberland.

Själva mässan innehåll som vanligt så mycket att man blir alldeles utmattad. Att strosa runt utan mål är ingen riktig rekommendation. Utan planläggning behövs och att man gör stopp för att undersöka, reflektera och testa… inställningen att du inte kommer hinna med allt är lika bra att anamma redan innan man sätter sig i tunnelbanan ut till arenan. Väl där ges möjligheten att utforska, visionera och ta del av nya och gamla kontakter och företag. Mässhallen är också fylld av scener där det pågår en hel del mer eller mindre intressanta föreläsningar.

Väl på väg hem sjunker intrycken in och frågeställningar dyker upp… är det värt att besöka? Vad genererar det? Vad är nytt? Kanske svårt att få svar direkt, men det som etsar sig fast är att inspirationen, glöden och ambitionerna tar eld igen och att vi ser att utvecklingen hela tiden pågår i en rasande fart… vi måste vara där, vi måste vara med, vi måste delge…. för att inte våran eld och glöd skall falna.

Hoppas vi syns nästa år
Stefan 🙂

Om Stefan Thorvaldsson

IKT-pedagog och IT-samordnare i Halmstad kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till BETT – inspiration och framtidsvision

  1. Ping: BETT 2014 – för oss som inte var där | Rektor Lina bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s