Tid

Vi hinner inte med! Om ändå dygnet hade några timmar till, gärna 48! En vacker dag… Ja, uttrycken är många över frustration. Att inte riktigt hinna med det som vi tänkt att göra. Egentligen en stor inre varningsklocka om att något inte är som det skall. Många inom IT-branschen upplever dessa symtom och känner sig stressade och otillräckliga. Mailkorgar som lyser röda, föreläsningar som inte hinner förberedas, möten som blir dubbelbokade och i dessa lägen önskar vi mer tid.

Måste göra ett förtydligande enligt min mening, det är inte mer tid vi behöver. Det är en inställning, medveten eller omedveten men fundera lite på om vi lever för att arbeta eller om vi bör arbeta för att leva? Vad är det som driver oss till att alltid prestera på topp och gärna göra lite mer än vad som krävs. Vad får oss att offra kväll efter kväll i soffan med arbetsrelaterat våld mot oss själva blandat med en dos pling från Facebook, MSN, Google+ mm…. Gärna kopplat till arbetet. Det försvinner säkert en och annan timme även på helgerna och ibland sitter vi kanske inne och suktar efter solen därute, då önskar vi att det fanns ytterligare någon timme. Hade vi nyttjat den till det som betyder något eller hade arbetet fått en timme till?

En annan aspekt är att vi gärna vill göra allt själva, allt från att stoppa in en ny hårddisk i datorn till att skriva vår egna feed-back till allt vi gör. Vi känner oss oumbärliga, eller har vi en vilja av att vilja vara det? Att be någon om hjälp är oftast förenat med att visa sina svagheter, jag kanske inte är så duktigt ändå? Kanske någon annan visar sig vara bättre! Lugn, den personen finner också snart att timmarna saknas för kan man inte säga nej, Då hamnar man obönhörligen där inom kort. Det sägs att ensam är stark, men glöm inte att vi är sociala individer som växer så i relation till andra.

Vänd på hela situationen och kom ihåg att det finns många som önskar att dygnet hade färre timmar. De som önskar att när det är morgon redan vore kväll och att när det är kväll så vore det natt. Att kunna gå utanför sig själv och ta på ett par andra glasögon är ibland nyttigt och lärorikt, stanna upp och reflektera över vad vi ser. Är det inte det vi lär oss i skolan? För att sedan kunna argumentera för eller emot det vi gör och tror på. Glöm inte bort de sidor som är bra, positiva och som ger energi. Glöm inte bort de stunder som innefattar leende och skratt, fundera på när dessa är och ni finner att det är dessa stunder som håller huvudet ovanför vattenytan vare sig man önskar mer eller mindre timmar på dygnet..

Morgontrött Stefan

Om Stefan Thorvaldsson

IKT-pedagog och IT-samordnare i Halmstad kommun.
Det här inlägget postades i tid. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s