Värderingsarbete med IKT

Efter att ha läst @kringlan(s) inlägg på Twitter idag blev jag oerhört inspirerad. Inte bara av resan till Krakow och besöken på Auschwitz och Birkenau utan av de möjligheter och prövningar som detta kan innebära. Tillsammans med Fyllingeskolan i Halmstad har vi gjort denna resa runt tio gånger med samma bolag.

Att se ungdomar agera, reagera, reflektera i en miljö som vi inte får glömma är oerhört intressant och psykologi på gruppnivå är ytterligare en aspekt att ta tillvara på under en sådan här resa. I september fick jag möjlighet att åter följa med Fyllingeskolan på denna resa. Är så oerhört imponerad och rörd av hur de jobbar med värderingar och mänskliga rättigheter, helt fantastiskt. I år fick jag möjlighet att inför resan starta upp ett projekt med bloggar där eleverna skulle vara delaktiga. Eleverna tilldelades lite iPads inför resan och påbörjade lite förarbete med att bygga upp någon slags redaktion med olika behörigheter. Frågeställningar kring vad som är tillåtet att publicera på Internet väcktes och eleverna fick söka information, kontakta skol- och datainspektion samt kontrollera kommunala riktlinjer…

Vi hittade också flera olika vägar att använda en blogg som ett verktyg. Eleverna konstaterade relativt snabbt att en blogg var så mycket mer, nästan som en hemsida. Då drog jag på smilbanden och eleverna fann att man även kunde skapa uppgifter mm.

Nu är vi på väg att stänga ned bloggen… Men det finns fortfarande lite material kvar…

http://rightsofhumanity.wordpress.com/

Fyllingeskolan har alltid arbetat aktivt med värderingsarbete och resor har varit en stor framgångsfaktor. Redan i slutet på 90-talet anordnade man skidresor för niorna till Oppdal under vårterminen. För att informera föräldrar arbetade man med aktiva hemsidor och kontinuerligt uppdaterades dessa under resorna. Dagens arbete kan liknas vid detta men idag är allt så mycket mer tillgängligt och våra ungdomar har kompetensen att använda dessa, det är vi som vuxna i skolan som måste ha kunskapen att ta fram det bästa ur denna kompetens.

Här följer Marie’s berättelse från Krakow.

http://marielinder.wordpress.com/2011/06/02/resatillkrakow/

Mina absoluta tips när man åker till Krakow är att inte glömma bort ett besök i saltgruvan i Wielicka och ett besök i de judiska kvarteren. Besök gärna den judiska restaurangen Ariel och upplev koshermat och kretzmermusik live.

Tack alla ni där ute som jobbar aktivt med värderingsarbete och alla ni som vågar utmana och använda IKT som ett verktyg i undervisningen. Tänk vad rolig skolan kan vara 🙂

Stefan

20130325-201215.jpg

Om Stefan Thorvaldsson

IKT-pedagog och IT-samordnare i Halmstad kommun.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s